10 Ερωτήσεις στον Καρδιοχειρουργό σας αν πρόκειται να υποβληθείτε σε στεφανιαία παράκαμψη (Bypass)

επέμβαση bypass

Χρειάζεται να κάνεις bypass και είναι φυσικό να αισθάνεσαι αγχωμένος. Συζητώντας με τον καρδιοχειρουργό σου το γιατί και πως γίνεται η επέμβαση, μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να το αντιμετωπίσεις με θάρρος και θετική σκέψη.

Το bypass θα σε βοηθήσει πρώτα από όλα να ανακουφισθείς από τα συμπτώματα που έχεις και τα οποία συνήθως είναι θωρακικός πόνος ή δύσπνοια. Επίσης θα βοηθήσει να επανέλθεις στις καθημερινές σου συνήθειες, χωρίς τον φόβο για ένα νέο καρδιακό επεισόδιο ή άλλα προβλήματα με την καρδιά σου.

Ξέρεις ότι είναι αναγκαίο να γίνει, όμως αισθάνεσαι ότι είναι και μια σοβαρή επέμβαση. Ο Διευθυντής Καρδιοχειρουργός του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Βασίλης Ν. Κωτσής MD, απαντά σε 10 ερωτήσεις που πιθανά θα έχεις, για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις με αυτοπεποίθηση.

 

TI EINAI TO BYPASS?

Είναι η παράκαμψη μιας στένωσης ή απόφραξης στα στεφανιαία αγγεία και πραγματοποιείται με μοσχεύματα (αρτηρίες ή και φλέβες από τον ίδιο τον ασθενή). Με τα μοσχεύματα αυτά επιτυγχάνεται μεταφορά αίματος στη περιφέρεια του στεφανιαίου αγγείου.

 

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ?

Και η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα αλλά και η αγγειοπλαστική με stents μπορούν να βοηθήσουν στη στεφανιαία νόσο. Το bypass όμως εξακολουθεί να είναι η θεραπεία εκλογής στη στεφανιαία νόσο και έχει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

 

ΤΟ BYPASS ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η ΜΕ ΠΑΛΛΟΥΣΑ ΚΑΡΔΙΑ?

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλο ρίσκο έχει ένα χειρουργείο Bypass τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε αν αυτό γίνει με πάλλουσα καρδιά. Στην κλασική καρδιοχειρουργική η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων υποκαθίσταται από την μηχανή της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Στο Bypass με πάλλουσα καρδιά χρησιμοποιούμε ειδικούς σταθεροποιητές που ακινητοποιούν τμήματα της καρδιάς και η επέμβαση προσομοιάζει σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση με την καρδιά σε λειτουργία. Σε υπερήλικες ασθενείς, σε ασθενείς με προβλήματα στο ήπαρ, στους αγγειοπαθείς, τους διαβητικούς και σε αυτούς με υψηλό ρίσκο εγκεφαλικού είναι οι ασθενείς όπου η ένδειξη για bypass με πάλλουσα καρδιά είναι απόλυτη ένδειξη.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΠΑΛΛΟΥΣΑ ΚΑΡΔΙΑ?

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών υπάρχει εξειδικευμένο κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας καρδιάς που πραγματοποιεί όλα τα Bypass με τον τρόπο αυτό. Υπάρχει ήδη εικοσαετής εμπειρία. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτής τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα συσχετίζεται άμεσα με την εμπειρία του χειρουργού.

 

ΤΙ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ?

Χρησιμοποιούμε κατά βάση αρτηριακά μοσχεύματα (για τα αριστερά στεφανιαία αγγεία) που αποδεδειγμένα παραμένουν ανοιχτά για 20 χρόνια (93%) και φλεβικό για τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία όπως συστήνεται διεθνώς.

 

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ?

Η διάρκεια μιας επέμβασης bypass εξαρτάται από τον αριθμό των μοσχευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και συνήθως είναι 2.5-5 ώρες.

 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ?

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος για 4-5 ώρες για καλύτερη παρακολούθηση. Είναι λοιπόν αναγκαία η παραμονή στη ΜΕΘ για το πρώτο περίπου εικοσιτετράωρο.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ BYPASS?

Η μέση στερνοτομή είναι η λιγότερο επώδυνη τομή. Μετά την αποσωλήνωση στη ΜΕΘ και σε όλη την παραμονή στο νοσοκομείο υπάρχει ένα ελαφρύ αίσθημα πίεσης στο στέρνο που αντιμετωπίζεται με απλά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά σαν την παρακεταμόλη.

 

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ?

Η ανάρρωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με βασικότερους την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Στα περιστατικά που γίνονται με πάλλουσα καρδιά η κινητοποίηση είναι άμεση από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Κινητοποιημένος, με πλήρη διατροφή και με ελάχιστο πόνο, την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ?

Το σημαντικό είναι η κινητοποίηση εκτός κρεβατιού όσο γρηγορότερα γίνεται και η προφύλαξη της σταθερότητας του στέρνου. Αυτό πραγματοποιείται με αποφυγή ανύψωσης βάρους και με ελάχιστη ένταση στη κίνηση των χεριών. Στην επιστροφή στο σπίτι όλες οι δραστηριότητες είναι εφικτές αλλά με μέτρο τις πρώτες έξι εβδομάδες. Στις οκτώ εβδομάδες το σώμα θα έχει αναρρώσει πλήρως. Στην εργασία η επιστροφή μπορεί να γίνει στις τρείς με τέσσερεις εβδομάδες.