ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΑΛΒΙΔΩΝ

Γιατί η Βαλβίδα της καρδιάς δυσλειτουργεί;
Οι βαλβίδες της καρδιάς μπορούν να υποστούν βλάβη λόγω φλεγμονής, ρευματικής νόσου ή με την πάροδο της ηλικίας. Υπάρχουν και συγγενείς βλάβες από την στιγμή της γέννησης. Οι ιστοί που σχηματίζουν τις βαλβίδες ονομάζονται γλωχίνες. Οι γλωχίνες που έχουν υποστεί βλάβη σκληραίνουν και αυξάνουν το πάχος τους από την εναπόθεση ασβεστίου ή από ουλώδη ιστό με αποτέλεσμα να γίνονται δυσκίνητες και να μην ανοίγουν όπως θα έπρεπε. Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται ποιο λεπτές και αδύναμες με αποτέλεσμα να μην κλείνουν και να χάνουν την στεγανότητα τους. Υπάρχουν έτσι διαφορετικοί όροι όταν αναφερόμαστε σε βλάβη βαλβίδας. Στένωση όταν το άνοιγμα της βαλβίδας γίνεται μικρότερο αφήνοντας μικρότερη ποσότητα αίματος να διέρχεται μέσω αυτής. Ανεπάρκεια όταν η βαλβίδα δεν κλείνει και επιτρέπει και την προς τα πίσω διέλευση του αίματος, αντίθετα με την λειτουργία της που είναι να επιτρέπει την παροχή του αίματος προς μία μόνο κατεύθυνση.

Πώς θα αισθάνομαι στην περίπτωση αυτή;
Τα συμπτώματα καθυστερούν σε σχέση με την έναρξη της νόσου. Λόγω της βλάβης σε καρδιακή βαλβίδα η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να προωθήσει το αίμα στο σώμα. Μπορεί να κουράζεστε εύκολα ή να αισθάνεστε δύσπνοια με λιγότερη προσπάθεια από πριν ή στην άσκηση. Μπορείτε να αισθάνεστε αρρυθμία λόγω υπερδιάτασης του αριστερού κόλπου σε στένωση μιτροειδούς ή ζάλη και συγκοπτικά επεισόδια λόγω της ελαττωμένης παροχής αίματος στον εγκέφαλο σε στένωση αορτικής βαλβίδας.

Πώς θα διορθωθεί η βλάβη της βαλβίδας;
Εξαρτάται από την έκταση της βλάβης αν θα μπορεί να γίνει επιδιόρθωση της βλάβης ή αντικατάσταση. Στην μιτροειδή βαλβίδα και σε ανεπάρκεια συνήθως γίνεται επιδιόρθωση ενώ σε στένωση συνήθως αντικατάσταση. Στην αορτική βαλβίδα ως επί το πλείστον αντικατάσταση. Η αντικατάσταση γίνεται με βιοπροσθετική (ιστική) ή με μηχανική βαλβίδα. Η βιοπροσθετική παρασκευάζεται από ιστούς ζώων (π.χ. αγελάδα, χοίρος), δεν χρήζει αντιπηκτικής αγωγής, αλλά δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο η μηχανική. Η μηχανική είναι κατασκευασμένη από συνθετικό υλικό και μέταλλο με αποτέλεσμα να αντέχει για όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Το μειονέκτημα ότι ο ασθενής θα πρέπει εφόρου ζωής να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζω όταν υποβληθώ σε αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας;
Για να προλάβετε ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή γύρω από την νέα βαλβίδα ή τον δακτύλιο) θα πρέπει να λαμβάνετε αντιβιοτικά πριν υποβληθείτε σε κάθε διαδικασία που θα επιτρέψει σε μικρόβια να εισέλθουν στο αίμα σας. Κάθε οδοντιατρική πράξη και κάθε μικροεπέμβαση προϋποθέτουν λήψη αντιβιοτικών. Ακόμα και διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση, η κυστεοσκόπηση κλπ. Η υγιεινή των δοντιών είναι πολύ σημαντικός παράγων αποφυγής λοιμώξεων.
Σε περίπτωση συμπτωμάτων όπως τα ακόλουθα απευθυνθείτε στον παθολόγο σας.
– Αναπνευστικό: υψηλός πυρετός μεγαλύτερος από 38.5ο C, ή κίτρινη, πράσινη βλεννώδης απόχρεμψη. – Ουροποιητικό: υψηλός πυρετός μεγαλύτερος από 38.5ο C, συχνουρία, καύσο ή δυσκολία στην ούρηση. – Αιμοποιητικό: Κάθε πυρετός που διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες και συνοδεύεται από ρίγος, γενικευμένη αδυναμία, κακοδιάθεση. Πάντα να αναφέρετε στους γιατρούς την αντικατάσταση της βαλβίδας και την λήψη ή όχι αντιπηκτικών.

Τι είναι ο θόρυβος που ακούω;
Οι μηχανικές βαλβίδες παράγουν ένα θόρυβο σαν κλικ όταν κλείνουν. Μερικοί ασθενείς το αισθάνονται περισσότερο. Μπορεί να ακούγεται περισσότερο σε άσκηση ή δραστηριότητα. Ο οργανισμός προσαρμόζεται και με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και λιγότερο αντιληπτός