Βασίλειος Κωτσής

Γεννήθηκε το 1961 στο Θέρμο Τριχωνίδας. Αποφοίτησε με άριστα από το 10o Λύκειο Αρρένων Αθηνών και εισηχθεί επιτυχώς  14ος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1987 αποφοίτησε της Ιατρικής Σχολής με βαθμό «Λίαν Καλώς» και κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό ως Ιατρός Στόλου. Ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Γενική Χειρουργική από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (1988-1989). Τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Β’  Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου (1989-1991).

Το  1991 αναχώρησε  για το Λονδίνο με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να εξειδικευτεί στην Καρδιοχειρουργική.

Παράλληλα εργάσθηκε επί σειράν ετών (1991-1995) κοντά σε διακεκριμένους καρδιοχειρουργούς, στα πιο φημισμένα νοσοκομεία του Λονδίνου όπως Guy’s ( Mr. Phillip Deverall, Mr. David Anderson, Mr. Chris Blauth), Middlesex, St. Mary’s,  και κυρίως το Royal Brompton ( Mr. Daryl Shore, Prof sir Magdi Yacoub).

Τόσο στο Guy’s όσο και στο Royal Brompton επέκτεινε  την εμπειρία του και σε παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά συμμετέχοντας σε πολλές επεμβάσεις.

Στη συνέχεια προσελήφθη σαν  Επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου (Royal Infirmary of Edinburgh), όπου εργάσθηκε για 2 έτη (1995-1997) κοντά στους καρδιοχειρουργούς Mr. E. Cameron, Mr. C. Cambanella, Mr. W. Walker Mr. και C. Sang.

Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στην Αμερική στο Νοσοκομείο St. Luke’s – Roosevelt της Νέας Υόρκης, που ανήκει στο Columbia University. Στο νοσοκομείο αυτό εργάστηκε υπό την διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου (1997-1998) σαν συνεργάτης της καρδιοχειρουργού Μαρίας Αρώνη. Το αντικείμενο της μετεκπαίδευσης ήταν οι επεμβάσεις στην θωρακική αορτή  και η χρήση των αρτηριακών μοσχευμάτων στην στεφανιαία παράκαμψη.

Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και αρχικά εργάστηκε στο Νοσοκομείο «Υγεία» ως συνεργάτης του διευθυντή της Β’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής κ. Σ. Παττακού, όπου και βοήθησε στην καθιέρωση της κερκιδικής αρτηρίας σαν μόσχευμα αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

Οι επιστημονικές του ανησυχίες τον ώθησαν να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνη και να βοηθήσει στην οργάνωση της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Αρχικά εργάσθηκε σαν Αποκλειστικός Συνεργάτης και από το 2006 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011 σαν Αναπληρωτής Διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Από τον Οκτώβριο 2011 μέχρι τον Μάιο του 2014 δημιούργησε και διηύθυνε το Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στο νοσοκομείο “ΙΑΣΩ” General.

Τον Μάιο του 2014 με την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κ. Γεωργίου Αποστολόπουλου, δημιούργησε και διευθύνει την Καρδιοχειρουργική Κλινική και το Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στη Κλινική Αμαρουσίου.

Είναι παντρεμένος με την Παιδίατρο-Γαστρεντερολόγο/Ηπατολόγο Αίγλη Ζέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Διευθύντρια του τμήματος Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής του νοσοκομείου «Μητέρα» και επιστημονικό συνεργάτη της Α’  Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαζί έχουν μία κόρη την Αγγέλικα Κωτσή γεννημένη το 2001 στην Βοστώνη των ΗΠΑ.