Δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή της η μέθοδος έχει εμπλουτισθεί με την χρήση μόνο αρτηριακών μοσχευμάτων (των δύο εσω μαστικών αρτηριών) που αποδεδειγμένα αντέχουν περισσότερο χρόνο, με σύνθετα μοσχεύματα που παρασκευάζονται από τα αρτηριακά μοσχεύματα του ασθενούς και το κυριότερο με αποφυγή χειρισμών στην αορτή που όταν είναι αθηρωματική μπορεί να είναι η αιτία ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στη πράξη εχουμε καταφέρει οι ασθενείς να μένουν μία ημέρα στη ΜΕΘ και τέσσερεις ημέρες στον απλό θάλαμο νοσηλείας.
Βασίλειος Ν. Κωτσής MD, Καρδιοχειρουργός.
Ο στόχος ήταν να μειωθούν οι επιπλοκές της επέμβασης, να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της χειρουργικής των στεφανιαίων αγγείων σε πάλλουσα καρδιά. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η αποφυγή χρήσης της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας και των προβλημάτων που απορρέουν από την εφαρμογή της. Με την OPCAB διατηρείται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος (χωρίς αυτό να περνά από σωλήνες) και η επέμβαση απλοποιείται και προσομοιάζει σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα.
Η τεχνική αυτή έχει εφαρμοσθεί ήδη σε εκατομμύρια ασθενών και οι χειρουργοί την συστήνουν ειδικά σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια εφαρμογής της.